Amasya Güne Bakış : Taşova YEG Derneği Kabayar Höyüğü ve Opotorma’yı Gezdi
Taşova Yerel Eylem Gurubu Derneği, Yerel Kalkınma Stratejisi Çalıştayının ikincisini Tarım Gıda ve Hayvancılık Taşova İlçe Müdürlüğü toplantı salonunda gerçekleştirdi.

Çalıştayda İlçe Tarım müdürlüğü ve Esnaf ve Sanatkarlar Odasının verileri üzerinde müzakereler yapıldı. Kadınlar adına söz alan Gülhan Çakır kadınların toplumdaki konumu ile ilgili bir sunum yaparken gençler adına Gökhan Tekeş söz alarak gençliğin beklentilerini ve sorunlarını YEG yönetimine sundu. Ziraat Odası Başkanı Hasan Dikmen her geçen yıl tarımda üretimin azaldığını ve Yeşilırmağın kirlendiğini, konu ile ilgili akademisyenlerce ilçemizde bir panel yapılmasını önerdi. Diğer yönetim kurulu üyeleri de YKS’ye görüşlerini sundular. Yerel Kalkınma Stratejisinde yer alacak konu başlıkları tutanaklara geçildikten sonra  2 aydır büyük özveri ile çalışan LEADER Yaklaşımı uzmanı Orhan Polat’a YEG Derneği Başkanı Kadir Aydoğan tarafından çiçek takdim edildi.
Toplantı sonrası yönetim kurulu üyeleri, Uzman Orhan Polat ve Taşova Yüksel Akın Meslek Yüksek Okulu Müdür Yardımcısı Yılmaz Çakır ile birlikte önce ilçemize 12 kilometre uzaklıktaki 10 bin yıllık dünya kültür mirası  Kabayar Höyüğünü ziyaret ettiler. Araştırmacı Mehmet Özsait’in incelemelerinde Kabayar Höyük ile ilgili şu bilgiler yer alıyor. “Uluköy (Eski Sonusa) Köyünün yaklaşık 3 kilometre güneydoğusunda, Mülkbükü-Umutlu yolu üzerinde ve Yeşilırmak kenarında yer alan Kabayar Höyük Mehmet Özsait tarafından 2004 yılında gerçekleştirilen Samsun ve Amasya yüzey araştırmaları sırasında tespit edilmiştir. Güneyi Yeşilırmak, kuzeyi kara yolu çalışmaları esnasında tahrip edilmiş olan Kabayar Höyük’ün yüzeyi ise yoğun tarım faaliyeti nedeni ile oldukça aşınmıştır. Mevcut boyutu 150×50 metre ve yüksekliği yaklaşık 5 metre Kabayar Höyük’te gerçekleştirilen incelemelerde; İlk Tunç Çağı, Orta Tunç Çağı, Geç Demir Çağı ve Helenistik Çağa ait çanak çömlek parçaları toplandı.” Heyet, yıllardır Yeşilırmağın tahrip ettiği Kabayar Höyüğünde hatıra fotoğrafı çekindiler.
Heyet;  daha sonra Amasya-Tokat il sınırını belirleyen, ülkemizde karada iki ırmağın birleştiği tek yer olan Tozanlı ırmağı ve Kelkit çayının birleşimi ile Yeşilırmak nehiri  adını alan yörede inceleme yaptılar. Pontus hükümdarı Pontpolinyak tarafından verimli, mümbit, yeşil ve sulak bir yöre olduğu için Fonorova adı verilen ancak, doğumu milattan önce: 132, ölümü M.Ö. 63 olan Anadolumuzda 57 yıl hüküm sürmüş Pontus kralı 6. Mithridates yörenin ismini Opotorma olarak değiştirmiştir. 6. Mithridates tarafından yaptırılan bu 2100 yıllık bu sanat eseri köprü 1980’li yıllarda kullanılamaz hale gelmiştir. 6. Mithridates döneminde Amasya’yı Niksar’a bağlayan bu köprünün yanı sıra bir de kale yapılmıştır.  Yavuz Sultan Selim’in İran seferinde geçtiği bu köprünün 100 metre kuzeyine 1985 yılında Amasya Özel İdare Müdürlüğünce çelik kontrüksiyon Boğazkesen Köprüsü yapılmıştır.
YEG Derneği yöneticileri Andıran muhtarı ve YEG Derneği yönetim kurulu üyesi İlhan Önder eşliğinde Andıran köyüne 1 kilometre uzaklıktaki yapım tarihi bilinemeyen Su sarnıcını gördükten sonra onlarca seranın bulunduğu Andıran sera bölgesini gezdiler. Andıran köy meydanındaki kahve önünde mola verdiler. Burada Uzman Orhan Polat LEADER Yaklaşımı ve YEG Derneği konusunda bilgi verdi.
Heyet, yine ilçemizin sebze ambarı Mülkbükü köyü köy konağı önünde muhtar Mustafa Özcan ve vatandaşlara konu hakkında bilgi verdiler.

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir